Het was genieten tijdens de langlaufweek Toblach

Het lijkt er niet op als we met de Vasabus vanaf de Brennerpas door het Pustertal komen aanrijden, maar de sneeuwomstandigheden in en om Toblach blijken fantastisch te zijn!
Dat hebben we mede te danken aan de Volkslauf Cortina-Toblach (skating) en Toblach-Cortina (klassiek) die dit weekend op het programma staat, dus overal waar de sneeuw onvoldoende is, is ruimschoots sneeuw uit de bergen gehaald om de kale plekken op te vullen. Dat belooft dus veel goeds voor de langlaufweek die we gaan maken.

Vasa-sport-reizen-langlauf-Toblach-reis

Toblach is perfect vertrekpunt midden in de Dolomieten

Toblach ligt middenin het Dolomiti Nordic Ski-gebied: 1300 km aan loipes verdeeld over 13 gebieden die aan weerszijden van het Pustertal, deels in de Alpen en deels in de Dolomieten liggen. Met één loipepas kun je in al deze gebieden prachtig langlaufen.

De gebieden zijn met bussen goed te bereiken en enkele van deze gebieden zijn ook via loipes verbonden, zodat je vaak lange tochten kunt maken. In de buurt van de loipe rijdt altijd wel een bus of trein, zodat de route in te korten is. Andersom is de route te verlengen door ook de heenweg op ski's te doen in plaats van met de bus.

Toblach heeft de schoonheid van de Dolomieten, de georganiseerdheid van Süd-Tirol en de keuken van Italië. De week staat dus in het teken van (prachtige) tochten, met af en toe een of twee uur les. Maar ook een beetje van lekker eten en Süd-Tiroler wijn. Het is toch een beetje Italië.

De eerste pasjes

Ski Vasa Sport

Op dag 1 begint de week met de eerste klassieke les in het stadion van Toblach. Het stadion is het toneel geweest van verschillende spannende finales van Worldcupwedstrijden. Sommigen moeten deze ochtend vooral weer even wennen aan de sneeuw, maar uiteraard is er genoeg aandacht voor verbetering van de langlauftechnieken.

's Middags maken we een tochtje op klassieke ski's door de bossen achter het stadion en daarna op en neer naar Innichen. Een klein groepje wil kennismaken met het skaten; zij gaan niet mee met de tocht maar blijven in het stadion om voor het eerst op skatingski's te staan.

In het hotel teruggekomen verdwijnen sommigen in de sauna, anderen doen een dutje of drinken een biertje in de bar. 's Avonds genieten we van het eten: iedere dag is er een saladebuffet en keuze uit twee varianten voor- en hoofdgerecht.

Toblachersee
Op de tweede dag besteden we volop aandacht aan het skaten; in het stadion is alle ruimte om de passen te oefenen. Vooral heuvelop en -af zijn er nog aardig wat uitdagingen. De uitdaging blijkt nog groter als we op weg gaan naar de Toblachersee om in een restaurantje aan het deels bevroren meer te lunchen: de 1.5 km lange stijgende pad is voor de nieuwe skaters best een pittige tocht.

Na de lunch maken we een tocht om de Toblachersee: een schitterende loipe door het bos met kleine klimmetjes en rustige afdalingen. De meesten gaan tot de Kriegerfriedhof, een begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog; een enkeling gaat door tot (bijna) het uitzichtpunt op de Drei Zinnen.

Fischleintal
Op dinsdag vertrekken we met de bus vlakbij het hotel naar het Fischleintal. Daar werken we aan de klassieke technieken en maken we een tocht door het prachtige en rustige dal, omgeven door de scherp gepiekte Dolomietentoppen. Na de lunch (die weer van Italiaanse allure is) dalen we af via Sexten naar Innichen. De bikkels pakken het stuk naar Toblach er ook nog even bij: 17 km afgelegd in de middag.

Gsiesertal
Aan de noordzijde van het Pustertal ligt nog een mooi dal. Woensdag gaan we hier naartoe. Het is deze dag weer prachtig weer. Na een ochtendje bovenin in het dal rondgetourd te hebben, lunchen we in t-shirt op het terras van de Talschlusshütte.

In de middag dalen we af. Er worden voorbereidingen getroffen voor de Gsiesertallauf van het aankomende weekend, zodat de loipes er perfect uitzien. Soms zijn ze aangevuld met sneeuw uit de bergen. Het hele stuk tot aan Wiesen kunnen we mooi skiën. Een deel van de groep stapt een stuk eerder op de bus, die nooit meer dan een paar honderd meter van de loipe verwijderd is.

Cortina-Toblach (27 km)

Ski Vasa Sport

Op dag 5 wordt het tijd voor onze eerste Cortina-Toblach. We volgen vrijwel volledig het traject van de Tour de Ski, die in de officiële wedstrijd iets eerder begint, maar de loipe die dan vanuit het centrum van Cortina wordt aangelegd, is er nu niet. We beginnen daarom in het langlaufstadion Fiames, net ten noorden van Cortina. Van hieruit gaat de loipe over het traject van een spoorlijntje heel gestaag omhoog richting de pas Cimabanche op 1530 meter hoogte. Onderweg loopt de loipe tweemaal door een spoortunneltje en eenmaal over een brug over een diepe kloof. Er ligt af en toe een keutel van een steenbok, die hier nog vrij veel voorkomt. Sporen van vossen zien we overal.
Als we op de pas zijn aangekomen, zijn we 250 m gestegen over een brede loipe. De skaters kunnen aan één stuk door in de 1-op-1 omhoog. We eten in een klein hutje met de lekkerste Apfelstrudel die in de buurt te vinden is. De afdaling is weer goddelijk: goede sneeuw, prachtige bergen, waaronder de Drei Zinnen, mooi bos, en moeiteloos dalend. We maken de route van de Tour de Ski-etappe helemaal af: in het stadion pakken we de hoge klim nog mee en eindigen we in het officiële finishvak.

Het hoogtepunt: de Plätzwiese!

Ski Vasa Sport

En het mooiste bewaren we natuurlijk voor de laatste dag. Met een taxibus rijden we omhoog naar de Plätzwiese, een mooie bergweide op 2000 m hoogte met uitzicht op de Croda Rossa (Hohe Gaisl). Op deze hoogte ligt een mooie loipe voor de liefhebber. Je merkt dat de lucht ijler is, het parcours is gevarieerd en het uitzicht is onovertroffen. Dat vindt ook Ole Einar Bjoerndalen, die we daar op zijn trainingsrondje tegenkomen.

Na de lunch (wederom met blote armen in de brandende zon) daalt een deel van de groep af over een geprepareerde Winterwanderweg: 500 m stijle afdaling door het bos. Wie niet zo ver wil of kan afdalen, neemt de bus naar beneden. Vanuit Ponticello, onderaan de afdaling, gaat de complete groep over de loipe verder. Diverse afdalingen, bosloipes, bruggetjes verder, eindigt de tocht op een strook spierwitte sneeuw door een groene weide. De kunstsneeuw houdt op bij het station van Niederdorf. Met de trein is het dan nog maar 5 minuten terug naar Toblach.

Het was een topreis naar een topbestemming: een aanrader voor iedere langlaufer op ieder (conditioneel) niveau! Wil je ook langlaufen in deze schitterende omgeving? Kijk dan op de website voor informatie:

 

Informatie langlaufweek Toblach <